Ministarstvo kulture poduprlo programe Udruge Ekomuzej Lepoglava

Ministarstvo kulture poduprlo programe Udruge Ekomuzej Lepoglava

Podrška promociji lepoglavske čipke

Udruzi Ekomuzej Lepoglava Ministarstvo kulture ove je godine odobrilo tri programa koje je poduprlo s 20 tisuća kuna.

Na natječaju Ministarstva kulture za međunarodnu kulturnu suradnju, Udruzi su odobrena dva programa vezana uz sudjelovanje na međunarodnim festivalima čipke u Sloveniji te u Bosni i Hercegovini.

- Osnovni cilj programa je omogućiti međunarodnu kulturnu suradnju Lepoglave i lepoglavskih čipkarica s drugim čipkarskim centrima te proširiti suradnju na području čipkarstva i općenito nematerijalne kulturne baštine s drugim zemljama. Kroz ovaj program ostvarit će se promocija lepoglavskog čipkarstva, značajne nematerijalne baštine na UNESCO-voj listi, te stvoriti temelji ali i proširiti suradnja na daljnjim projektima – istaknuo je Dejan Bjelivuk, predsjednik Udruge Ekomuzej Lepoglava.  

Ministarstva kulture je na natječaju za zaštitu nematerijalnih kulturnih dobara, Ekomuzeju odobrilo sredstva za program radionica lepoglavske čipke i tako poduprlo ovaj vrijedan projekt za očuvanje vrijedne baštine i umijeća izrade lepoglavske čipke. U programu radionice je edukacija vezana uz izradu složenijih motiva čipke.

- Ovo će biti već treći ciklus radionica koji se održavaju u organizaciji Udruge Ekomuzej Lepoglava. Program je značajan, kako sa stanovišta očuvanja nematerijalne kulturne baštine, tako i redovitih aktivnosti u skladu s UNESCO-vim statusom – rekao je Dejan Bjelivuk.

Uz Ministarstvo kulture, vrijedne programe lepoglavskog Ekomuzeja prepoznalo je i  Ministarstvo poljoprivrede, koje je Udruzi Ekomuzej Lepoglava odobrilo 12 tisuća kuna za organizaciju gospodarske manifestacije - Sajam tradicijskih rukotvorstva i starih zanata, koji je održan u sklopu manifestacije - 18. međunarodni festival čipke Lepoglava 2014.

Nalazite se ovdje: Vijesti Ministarstvo kulture poduprlo programe Udruge Ekomuzej Lepoglava